Rodenbach Alexander is een bier dat terug is van weggeweest.
Zelf herinnerden we het ons al een vrij zoete fruitvariant van de originele Rodenbach, maar blijkbaar was dat al niet meer deoorspronkelijke versie.
De eerste versie werd in 1986 gelanceerd ter ere van de 200ste verjaardag van Alexander Rodenbach: schrijver, politicus en bovenal bestuurder van de brouwerij in Roeselare.
De hedendaagse Rodenbach Alexander werd in 2016 en 2017 gebrouwen als een limited edition. Het is een bier op basis van Rodenbach Grand Cru (2/3 foederbier dat 24 maanden op eik is gerijpt + 1/3 vers bier). Bij die Rodenbach Grand Cru worden zure krieken toegevoegd die er een tijd op “macereren”.
Rodenbach is een klassieker in het Roodbruin-segment (vroeger ook wel Oud Bruin genoemd), een bier van gemengde gisting.
Zoals de meeste versies van Rodenbach is ook deze vrij laag in alcoholpercentage: 5,6%.
Benieuwd wat dat geeft met krieken!
Over naar de Ambibrew beoordeling:
Helder rood bier met lichtjes roze schuim.
Het schuim is dik, wandklevend en overdadig.
Presenteert heel mooi.
In het aroma vooral krieken, snoep en bessen.
Het bier ruikt zoet, doet denken aan een zoete kriek.
Na het nemen van een slok water en een hapje brood worden we het zuur in het aroma veel beter gewaar.
De eerste smaak is zoet en zuur en zijn in evenwicht, zeker niet overwegend zoet.
Het zuur is duidelijk aanwezig en smaakt lang door.
Bijna geen bitterheid in dit bier.
Na enige slokken neemt het zuur de bovenhand, maar, alweer na een slokje water en een hapje brood is het bier weer helemaal in evenwicht.
De afdronk is zurig, snoepig, maar vrij eenzijdig.
Zoals altijd proeven we blind, maar Tom merkt het volgende op “dit lijkt op Rodenbach met krieken”.
Hoedje af…
Een prachtige zomerse dorstlesser, maar ook een bier waar je op andere momenten van kan genieten omwille van zijn complexiteit.
In combinatie met het lage alcoholgehalte is dit bier in meerdere categorieën eigenlijk de betere keuze.
Zowel in het segment zuurdere fruitbieren als in het segment Roodbruin scoort dit bier vrij hoog.
Omdat er toch gemengde gevoelens zijn omtrent het zuur eindigt dit bier op 3,5 hopbellen.