“De herkansing II – Quadrupels”

We geraakten het er dus maar niet over eens welke factor nu de grootste invloed heeft op een proefervaring.
Bij de volgende vergadering bracht Tom dus al een nieuw experiment mee.
Lid zijn van een biervereniging verveelt nooit 🙂

Deze keer stelden we ons de vraag hoe groot de invloed is op een bierbeoordeling wanneer je twee bieren naast elkaar zet.

Tom koos hiervoor twee Quadrupels.
Niet zonder reden want de Gulden Draak Quadrupel haalde ooit één van de beste ratings bij ons proefpanel.
Nu stelden we ons de vraag of die hoge rating overeind zou blijven naast een andere Quadrupel.
Het proefpanel wist uiteraard niet wat er geschonken werd.

Gulden Draak Quadrupel (10,5% alc)

(brouwerij Van Steenberge – Ertvelde)

Uitzicht
Helder amberkleurig bier met een heel sterke witte schuimkraag. Het schuim blijft wat “industrieel” hard staan.

Aroma
Klassiek aroma waarin mout en hop waarneembaar zijn. Wat hout op de achtergrond. Heel toegankelijk.

 


Smaak
Veel vlakker dan het vergelijkingsbier. Duidelijk wel een heel evenwichtig en foutloos bier. De hopgift is rijker dan in het vergelijkingsbier en daardoor is dit bier perfect in evenwicht.

Afdronk
Zacht en zoals de smaak perfect in evenwicht met een subtiele hopbitterheid.


Besluit
Heel evenwichtig en foutloos maar voor zoveel alcohol (10,5% alc) mist dit bier echt wel smaak en verrassing wanneer het naast een andere quadrupel staat. Dit drinkt bijna als een doordrinkbiertje.

Guldenspoor Quadrupel (9% alc)

(brouwerij Guldenspoor – Gullegem)

Uitzicht
Amberkleurig licht troebel bier met sterk schuim. Het schuim is lichtjes gebroken wit. Het bier bevat duidelijk gist.

Aroma
Zoet aroma met rijp rood fruit, gele pruimen en rozijnen. Vrij geparfumeerd. Aanvankelijk geeft iedereen de voorkeur aan het aroma van dit bier, maar het overheerst voor sommigen teveel.

Smaak
Dik vol bier met zoetige, fruitige aanzet. De alcohol slaat in de neus.

 

 

Afdronk
Afdronk met dezelfde toetsen als in het aroma. De hop biedt weerstand tegen een zoete plakkerigheid en houdt dit bier net in evenwicht.

Besluit
Klassieke quadrupel zoals we hem graag hebben. Een bier met veel alcohol (9% alc) moet veel smaken hebben en dat heeft dit bier. Voor sommigen zelfs te overheersend. Enig puntje van kritiek: het bier mist wat verrassing.

 

Het nieuwe experiment heeft alweer nieuwe inzichten gegeven, maar er zijn ook weer nieuwe vragen opgeroepen.

De vergelijking met een bier in dezelfde bierstijl laat toe om een bier anders en misschien zelfs objectiever te beoordelen dan in andere omstandigheden.
Alweer kunnen we dus besluiten dat de invloed van eerdere dranken of etenswaren heel groot zijn.
Wij nemen ons alvast voor om voortaan een karaf water op tafel te zetten met een snee brood om het smakenpallet te verfrissen vooraleer een beoordeling te schrijven.

Daarnaast riep dit experiment ook vragen op.
Zoals “wat is de zin van zulke hoge alcoholpercentages?”
Enkel als een hoog alcoholgehalte bijdraagt aan een complexe smaak kan het zin hebben, maar de bierstijl “Quadrupel” is nu eenmaal vrij toegankelijk.
Het was in elk geval boeiend om een bier van een middelgrote brouwerij naast dat van een kleine brouwerij te plaatsen.