We geraakten het er dus maar niet over eens welke factor nu de grootste invloed heeft op een proefervaring.
Bij de volgende vergadering bracht Tom dus al een nieuw experiment mee.
Lid zijn van een biervereniging verveelt nooit 🙂
Deze keer stelden we ons de vraag hoe groot de invloed is op een bierbeoordeling wanneer je twee bieren naast elkaar zet.
Tom koos hiervoor twee Quadrupels.
Niet zonder reden want de Gulden Draak Quadrupel haalde ooit één van de beste ratings bij ons proefpanel.
Nu stelden we ons de vraag of die hoge rating overeind zou blijven naast een andere Quadrupel.
Het proefpanel wist uiteraard niet wat er geschonken werd.
Gulden Draak Quadrupel (10,5% alc)
(brouwerij Van Steenberge – Ertvelde) Uitzicht Aroma
Afdronk
|
Guldenspoor Quadrupel (9% alc)
(brouwerij Guldenspoor – Gullegem) Uitzicht Aroma Smaak
Afdronk Besluit
|
Het nieuwe experiment heeft alweer nieuwe inzichten gegeven, maar er zijn ook weer nieuwe vragen opgeroepen.
De vergelijking met een bier in dezelfde bierstijl laat toe om een bier anders en misschien zelfs objectiever te beoordelen dan in andere omstandigheden.
Alweer kunnen we dus besluiten dat de invloed van eerdere dranken of etenswaren heel groot zijn.
Wij nemen ons alvast voor om voortaan een karaf water op tafel te zetten met een snee brood om het smakenpallet te verfrissen vooraleer een beoordeling te schrijven.
Daarnaast riep dit experiment ook vragen op.
Zoals “wat is de zin van zulke hoge alcoholpercentages?”
Enkel als een hoog alcoholgehalte bijdraagt aan een complexe smaak kan het zin hebben, maar de bierstijl “Quadrupel” is nu eenmaal vrij toegankelijk.
Het was in elk geval boeiend om een bier van een middelgrote brouwerij naast dat van een kleine brouwerij te plaatsen.