“De herkansing” I – St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia)

Beïnvloedt de omgeving de proefervaring?
Dat is een vraag die ons achtervolgde sinds we op een snikhete juni-avond de St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia) dronken.
De meningen over dit donkere volle bier waren verdeeld en we meenden dat dit bier een herkansing verdiende.

Het voorjaar van 2017 zal de geschiedenis ingaan als één van de droogste en warmste aller tijden.
Herinnert u zich de avond van 21 juni nog?
Wij wel. Het was de hele dag snikheet geweest en ook ’s avonds om 20:30 uur was het nog meer dan 30°C en zochten we naar het koelste plekje om te kunnen vergaderen.

Tom had het biertje van de maand meegebracht: St-Feuillien Limited edition N°2.
Niemand van ons 6-koppige proefpanel had het bier al ooit gedronken en we hadden dus geen vooroordelen.
Het dikke, volle, donkere bier – een barley wine – verdeelde de meningen.
Iedereen was het erover eens dat dit bier een hoog potentieel had. Temeer omdat de houtlagering het bier een heel aparte toets gaf.

Maar toch smaakte het niet echt.
Hadden we al teveel Novi Loci en andere lichtere bieren gedronken of was het gewoon te warm voor dit soort bier?

We gaven onszelf de schuld en besloten het bier later op het jaar een herkansing te geven.
Niet simpel, want zoals de naam het zegt betreft het een limited edition en moesten we dus op zoek.
Gelukkig vonden we een gulle schenker die ons een fles aan de hand deed voor een herkansing op een frisse herfstige avond in september.
Ziehier onze beoordelingen:

Juni 2017

Omstandigheden:
Snikheet, buiten en al enkele biertjes achter de kiezen.

Uitzicht:
Bruin / rood bier. Licht beige schuim dat niet heel erg stevig is, maar wel wel wandklevend is.

Aroma:
Vrij gesloten, maar toch ruiken we kruiden, vanille van een houtlagering en karamelmout.

Smaak:
Vooral kandij en bruine suiker, maar toch vrij evenwichtig door de hop.
Daarna een alcoholboost en marsepein. Dit is een heel vol “dik” bier.

 


Afdronk:

De afdronk is lang en karamel wordt na een tijdje overruled door hoppige afdronk, maar dan weer vanille.

Beoordeling:
De meningen zijn verdeeld. We zijn van mening dat dit bier potentieel heeft, maar dat we het op een verkeerd ogenblik drinken om te kunnen beoordelen. De beoordeling op dit ogenblik zou3 hopbellen opleveren.

September 2017

Omstandigheden:
Fris, binnen en nog geen bier gedronken.

 Uitzicht:
Bruin, maar niet erg donker bier, vrij helder met tamelijk stevig schuim.


Aroma:
Het hout komt goed tot zijn recht. Ook iets fruitig en zoet en alcohol in de geur.

Smaak:
Alcohol onmiddellijk op de voorgrond, dat is een ferme boost! Daarna volgt een complexe volle smaak met donkere chocolade, vanille en karamel. De alcohol blijft in de neus zitten.
De bitterheid houdt dit bier in balans.

Afdronk:

De lange afdronk laat alcohol, bitterheid, karamel, vanille en chocolade afwisselen.


Beoordeling
:
Deze barleywine van 11% alc is interessant maar niet goedkoop. De rijping op houtschilfers is waarneembaar en geeft een zekere meerwaarde, maar we zijn minder van onze sokken geblazen dan we dachten.Alles beschouwd strandt dit bier op 3,5 hopbellen.

Besluit:

Er zijn twee factoren waarvan we dachten dat ze onze smaarkervaring beïnvloedden:
1. De temperatuur en sfeer van een zomerse dag;

  1. Ons eerder bierverbruik.

Wat het tweede punt betreft kunnen we duidelijk stellen dat dit wel degelijk invloed heeft.
In de bespreking van juni vermeldden we maar één keer de alcoholboost.
Bij de degustatie van september vond het voltallige panel de alcohol bijna storend aanwezig.
Verder was het bier in september veel verfijnder of doeltreffender beschreven.

Over het eerste punt blijven we in twijfel.
In grote lijnen wordt het bier twee keer hetzelfde beschreven qua aroma, smaak en afdronk.
We stellen telkens vast dat het een houtgerijpt bier is, dat het een vol bier is dat door hop in evenwicht wordt gehouden en dat het bier een lange boeiende afdronk heeft.

Toch haalt het bier beide keren maar een gemiddelde score.

Stellen dat de omgeving weinig rol speelt is wellicht kort door de bocht.
Maar de invloed van voorafgaandelijk bierverbruik is duidelijk groter … .