Beïnvloedt de omgeving de proefervaring?
Dat is een vraag die ons achtervolgde sinds we op een snikhete juni-avond de St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia) dronken.
De meningen over dit donkere volle bier waren verdeeld en we meenden dat dit bier een herkansing verdiende.
Het voorjaar van 2017 zal de geschiedenis ingaan als één van de droogste en warmste aller tijden.
Herinnert u zich de avond van 21 juni nog?
Wij wel. Het was de hele dag snikheet geweest en ook ’s avonds om 20:30 uur was het nog meer dan 30°C en zochten we naar het koelste plekje om te kunnen vergaderen.
Tom had het biertje van de maand meegebracht: St-Feuillien Limited edition N°2.
Niemand van ons 6-koppige proefpanel had het bier al ooit gedronken en we hadden dus geen vooroordelen.
Het dikke, volle, donkere bier – een barley wine – verdeelde de meningen.
Iedereen was het erover eens dat dit bier een hoog potentieel had. Temeer omdat de houtlagering het bier een heel aparte toets gaf.
Maar toch smaakte het niet echt.
Hadden we al teveel Novi Loci en andere lichtere bieren gedronken of was het gewoon te warm voor dit soort bier?
We gaven onszelf de schuld en besloten het bier later op het jaar een herkansing te geven.
Niet simpel, want zoals de naam het zegt betreft het een limited edition en moesten we dus op zoek.
Gelukkig vonden we een gulle schenker die ons een fles aan de hand deed voor een herkansing op een frisse herfstige avond in september.
Ziehier onze beoordelingen:
Juni 2017
Omstandigheden: Uitzicht: Aroma: Smaak:
De afdronk is lang en karamel wordt na een tijdje overruled door hoppige afdronk, maar dan weer vanille. Beoordeling: |
September 2017
Omstandigheden: Uitzicht:
Smaak: Afdronk: De lange afdronk laat alcohol, bitterheid, karamel, vanille en chocolade afwisselen.
|
Besluit:
Er zijn twee factoren waarvan we dachten dat ze onze smaarkervaring beïnvloedden:
1. De temperatuur en sfeer van een zomerse dag;
- Ons eerder bierverbruik.
Wat het tweede punt betreft kunnen we duidelijk stellen dat dit wel degelijk invloed heeft.
In de bespreking van juni vermeldden we maar één keer de alcoholboost.
Bij de degustatie van september vond het voltallige panel de alcohol bijna storend aanwezig.
Verder was het bier in september veel verfijnder of doeltreffender beschreven.
Over het eerste punt blijven we in twijfel.
In grote lijnen wordt het bier twee keer hetzelfde beschreven qua aroma, smaak en afdronk.
We stellen telkens vast dat het een houtgerijpt bier is, dat het een vol bier is dat door hop in evenwicht wordt gehouden en dat het bier een lange boeiende afdronk heeft.
Toch haalt het bier beide keren maar een gemiddelde score.
Stellen dat de omgeving weinig rol speelt is wellicht kort door de bocht.
Maar de invloed van voorafgaandelijk bierverbruik is duidelijk groter … .