Het monopolie op wilde gist was tot over enige jaren weggelegd voor lambiek, geuze en oud bruine bieren.
Sinds enkele jaren zijn er brouwers die een wilde gist toevoegen aan het bier bij de hergisting.
Resultaat: een bier met de aroma’s van wilde gist, maar zonder zuur.
Wild Jo is daar een goed voorbeeld van.
Sinds de brouwerij De Koninck werd overgenomen (of gered) door Duvel Moortgat wordt vanuit Antwerpen af en toe een biertje gelanceerd waarmee de grenzen verkend worden.
Dit is helder blond bier met een ruwe schuimkraag die vrij snel vervalt.
Gezien onze ervaringen met dit bier eerder anders waren beschuldigen we in deze onze glazenwasser en gaat de Wild Jo vrijuit.
Het bier heeft een opvallend lichte pareling.
In het aroma herkennen we onmiddellijk de wilde gist.
Dit doet wat aan geuze denken, wat zwavel en stal-geur die wilde gist typeert.
We ruiken ook kruiden als tijm en oregano.
We verwachten dus een zurig bier, maar het zuur komt niet in de smaak terug.
Dit is de smaak van een vers blond bier, verfrissend met een gemiddelde bitterheid.
Het aroma komt ook voor in de mond en geeft het bier zijn complexiteit. Toch blijft het een verfrissend terrasbiertje. Hoewel de afdronk vrij kort is komt er toch nog een nieuwe smaakervaring opzetten, een afdronk met rijpe banaan.
Dit is een bier voor gevorderden. Het aroma van de wilde gist zou kunnen afschrikken.
Eens daaraan gewend leer je een drinkbaar (5,8% alcohol), verfrissend en boeiend biertje kennen.