Averbode is een nieuweling op de markt, maar gezien er een slagkrachtige brouwerij achter
zit ziet het er naar uit dat het een blijver wordt.
Wij hebben een fles van 75cl, maar het bier wordt ook verkocht in flesjes van 33cl.
De flessen zijn getooid met een sober maar stijlvol wit etiket, dit is een bier met een verhaal. De abdij van Averbode had nood aan een nieuwe bron van inkomsten om de gebouwen en het immense landgoed te onderhouden.
Daarom besloten ze brood, kaas en bier op de markt te brengen.
Geen van deze producten wordt echter door de paters zelf vervaardigd.
De productie van een nieuw bier werd daarom uitbesteed aan brouwerij Huyghe te Melle Volgens wat wij vernamen op een brouwerijbezoek was dit geen toevallige of financiële keuze, maar werd er bewust een brouwerij geselecteerd die inzet op duurzaamheid en ecologie.
Maar goed… Het bier:
Dit hoogblonde bier van 7,5% alc is gesluierd tot troebel (naar het einde van de fles toe) en heeft een parelwitte ruwe schuimkraag.
Het aroma is subtiel en aangenaam.
We ruiken wat groene hop, maar dit is zeker niet één van de hop- en citrusbommen die tegenwoordig de markt overspoelen.
Dit ruikt gewoon naar hopbellen, gebruikt naar het einde van het kookproces.
Verder ook een beetje fruit.
We herkennen abrikozen of misschien de confituur ervan en wat kruiden.
Het aroma wordt alleen aangenamer als het schuim wat zakt.
Enig minpuntje is toch het metalische dat doordringt in het aroma en de smaak.
De smaak is vrij droog met een behoorlijke hopgift.
De echte smaken komen het meest opzetten net voor de nasmaak.
Dan is er een vleugje abrikoos te herkennen, wat munt of andere kruiden.
In de nasmaak blijft dit bier strak hopbitter.
Er is weinig negatief aan te merken op dit bier, behalve misschien het ietwat metalische waar niet iedereen van houdt.
Het is een heel evenwichtig bier dat ergens het midden houdt tussen een traditionele tripel en een Belgian strong Ale (type Duvel).
Goed gebrouwen, maar met weinig zin voor avontuur.
Zoals iemand in het proefpanel het uitdrukte “niets nieuws onder de zon”.
Een goed bier als aperitief of bij zeevruchten.