In de vorige editie beschreven we een nieuw experiment dat we te danken hadden aan twee flessen Ommegang.
Het experiment om verschillende bieren in hetzelfde segment blind naast elkaar te proeven beviel ons zodanig dat we het graag eens herhaalden.
Dit keer met zes tripels.
Er is niet echt een vaste definitie voor de bierstijl “Tripel”.
Een wettelijke bepaling is hier zeker niet voor.
Wij hanteerden de volgende criteria: Blond hooggistend bier van minstens 7% alc dat door de brouwer zelf als “tripel” omschreven wordt.
Alleen Pascal wist wat er in de glazen zat (er moet toch iemand uitgieten hé), maar voor de beschrijving volgt hier het lijstje:
1. Maredsous Tripel (Duvel Moortgat)
2. Straffe Hendrik (De Halve Maan).
3. Dulle Teve (Dolle Brouwers)
4. Gouden Carolus Tripel (Het Anker)
5. Tongerlo Prior (Haacht)
6. Brugge Tripel (Palm)
Alle bieren worden tot op de bodem leeg gegoten.
Dat laat ons toe de hergisting en de helderheid te kunnen beoordelen.
4 en 5 (Gouden Carolus en Tongerlo) zijn duidelijk de meest heldere bieren.
Dat is van geen invloed op de latere beoordeling, hoewel het aantoont dat de hergisting misschien niet helemaal artisanaal is.
Maredsous is duidelijk de meest troebele in het rijtje.
De meeste bieren zijn goudblond.
2 en 3 (Straffe Hendrik en Dulle Teve) hebben eerder een koperen schijn.
Bij geen van deze bieren trekt het schuim snel weg.
2, 5 en 6 (Maredsous, Tongerlo en Brugge Tripel) hebben een opvallend sterke schuimkraag met bergstructuur.
Tijd om te ruiken en te proeven:
1. (Maredsous) heeft een eerder medicinaal aroma. We ruiken ook groene zure appetjes. Maredsous
is het bitterste van de reeks, maar die bitterheid lijkt niet in evenwicht en overheerst de
smaakervaring eerder in negatieve zin.
2. (Straffe Hendrik) heeft een moutige geur maar we onderscheiden ook duidelijk hop. Het bier
zet vol aan, lijkt vervolgens naar zoet over te hellen maar sluit af met een lange hoppige afdronk.
Het panel wordt door dit bier verdeeld. De utispraak “You like it, or you hate it” past blijkbaar bij
dit perfect bij dit bier.
3. (Dulle Teve) We ruiken bloemen, maar dit aroma komt een beetje chemisch over. De smaak is ten
opzichte van de anderen nogal neutraal. Ondanks de hype rond de “Dolle brouwers” en het hoogste
gehalte aan alcohol (10%) mist dit bier volheid van smaak. Jammer. We zetten dit bier unaniem op
de laatste plaats.
4. (Gouden Carolus), eerst springt hop in de neus. Maar het aroma is complex. Ziltige, zoetige en
bloemige toetsen strijden om op de voorgrond te komen. Iedereen ruikt meermaals aan dit bier om
het aangename aroma nog gedetailleerder te kunnen beschrijven. De aroma’s komen ook weer in de
smaak, maar worden wel een beetje gemaskeerd door de sterke bruis. Bij de lange afdronk komt
ook nog een beetje vanille opzetten. Enkel voorstanders voor dit bier, al is de ene meer
uitgesproken voor dit bier dan de andere.
5. (Tongerlo) In het aroma vinden we een evenwicht tussen mout en hop terug en worden we op de
achtergrond een beetje ziltigheid gewaar. Ook dit bier heeft een sterke pareling die de smaken
aanvankelijk wat maskeert. Zeer mooi in evenwicht met toetsen van mout en vanille en een lange
hoppige afdronk. Ook dit bier oogst veel lof en steekt misschien net Gouden Carolus de loef af.
6. (Brugge Tripel) Deze heeft duidelijk honing in het aroma. Het aroma verschilt opvallend van de
anderen hierdoor. We verwachten dan ook de zoetste in de rij, maar dat blijkt niet het geval. Een
verfrissende smaak die steunt op een subtiele hopbitterheid. Een goede doordrinker.
Conclusie:
Al deze bieren zijn kwalitatief OK en geen enkel bier wordt door het proefpanel met de
grond gelijk gemaakt.
We hadden niet gedacht dat er zo veel verschil in smaakervaring zou zitten tussen al deze bieren.
Voor ons panel kunnen we stellen dat Tongerlo en Gouden Carolus zeker het
beste scoorden en dat Dulle Teve en Maredsous aan de staart bengelen.
De selectie (gebaseerd op wat we in onze kelder hadden…) is uiteraard zeer beperkt.
Het aanbod tripels is enorm en in het rijtje ontbreken dan ook enkele kleppers die we de volgende keer
misschien wel in de selectie opnemen.