Er werd reeds lang uitgekeken om in het najaar met het bestuur een uitstap richting Antwerpen te maken.
Waar het eerste idee was om een moutbedrijf in de Antwerpse haven te bezoeken, werd dit na veelvuldige contacten, waarin geen definitieve afspraak kon gemaakt worden ingewisseld voor een bezoek aan stokerij De Beukelaer, alwaar de wereldbekende Elixir d’Anvers gestookt en gebotteld wordt.
Zo vertrokken wij op woensdag 27/12/23 om 9:20 op milieuvriendelijke wijze met de trein vanuit Aalter naar Antwerpen.
Aangekomen in Antwerpen-Centraal werd onder leiding van Rob de wandeling ingezet naar het hippe Zuid voor een lunch in Dok54. Halverwege werd een stop ingelast in een volkscafé waar de eerste Bollekes en Tripels De Coninck genuttigd werden.
Om 14:00u werden we verwacht in de stokerij. We vertrokken tijdig vanuit het restaurant (gelegen aan de Waalse Kaai), staken het plein (gedempte Zuiderdokken) over en door de majestueuze Waterpoort (de enige bewaard gebleven stadspoort in Antwerpen) kwamen we in de wijk waar de stokerij gelegen is (Haantjeslei 132).
We werden ontvangen door de vrouwelijke gids in het originele bureau met borstbeeld van de stichter F.X. De Beukelaer, waar de tijd leek stil te staan.
Na een gedegen uitleg over ontstaan (160 jaar geleden) en ontwikkeling van de drank, werden we rondgeleid in de stokerij. Het hele stook -en rijpingsproces werd uitgelegd en het enige wat we niet te zien kregen was de kamer waar het recept , bestaande uit 10-tallen planten en kruiden van over de hele wereld, bewaard wordt. Degenen die het recept (hetwelk nooit veranderd is) kennen zijn op 1 hand te tellen…Top Secret dus.
Natuurlijk was er een degustatie voorzien en de gelegenheid tot aankoop was er ook.
Na het boeiende en leerrijke bezoek, wandelden we terug naar het ondertussen zeer drukke, in volle Kerstsfeer, stadscentrum. Aangezien we nog een dorstje hadden ontvluchtten we de meute en vonden een prima alternatief in de Irish Pub An Sibhin in de Nationale Straat. Dit was dan ook de afsluiter van een, letterlijk en figuurlijk, erg gesmaakt dagje Antwerpen.