Een select gezelschap van Ambibrew kreeg onlangs een unieke kans: een bezoek aan de grootste mouterij van België: Boortmalt in de Antwerpse haven.
De torens en silo’s van Boortmalt doken al van ver op, kolossaal afgetekend tegen een blauwe lucht. Al bij het oprijden van het terrein raakte het gezelschap onder de indruk van de omvang.
We werden vriendelijk ontvangen en enthousiast rondgeleid door onze gids die duidelijk een grote kennis van zaken had en de nodige beroepsfierheid.
Het principe van een mouterij is vrij eenvoudig. Maar de omvang van deze mouterij deed ons wel duizelen.
Maar liefst 2 miljoen liter drinkwater pompt men elke dag tot in de top van de 52 meter hoge torens. Dit water dient om de gerst te bevochtigen die na 6 dagen mout zal geworden zijn. Een productie van 800 ton per dag. Genoeg om elke Belg iedere dag van 2 pintjes te voorzien!
Op het dak van de torens is het uitzicht ronduit schitterend. De haven en het water, met in de verte Antwerpen.
Daaronder de enorme waterreservoirs.
Op verschillende verdiepen daaronder bevinden zich honderden tonnen kiemende gerst in verschillende fasen van het proces. Roterende vloeren van 30 meter diameter, ventilatoren van 6 meter diameter. Wormwielen van 15 meter en een hoogte van 1 meter met daarop 24 motoren van keerders. Alles in deze mouterij is werkelijk buiten proportie groot. De dagelijkse 2 miljoen liter water per dag doet zich voelen in elke hoek en elke spleet. Overal is het vochtig en nat.
Na het kiemen wordt de mout naar de eest gebracht waar het in hoge temperaturen gedroogd wordt en waar de kieming wordt stop gezet. Binnen lijkt het wel een sauna, maar op het hoogtepunt van de verhitting kan geen mens er binnen gaan. De betonnen muren van 80 cm dik hebben maar liefst 3 dagen nodig om af te koelen vooraleer men er kan aan werken.
Boortmalt produceert enkel blonde mout van hoge kwaliteit en exporteert deze naar alle uithoeken van de wereld. De kans dat u reeds een biertje dronk gebrouwen met mout van Boortmalt groter is dan ook enorm groot.
Na het bezoek boden wij de aanwezigen met even veel fierheid een biertje aan van eigen makelij. Wie weet van hun eigen mout…