In het kader van de Vlaamse “Week van de smaak” organiseerde Ambibrew Vzw “de grote bierverkiezing”. De bedoeling was duidelijk: Voor eens en voor altijd het ultieme allerbeste bier ter wereld verkiezen. En dit zonder vooroordelen of zonder vooringenomenheid.
Tot 16-11-2007 kon iedereen op de website stemmen op het biertje dat hij of zij het lekkerste vond.
De top 5, van meer dan 300 stemmers, werd op 17 november blind geproefd en de top 5 werd aangevuld met een biertje van eigen makelij. Alle biertjes werden geserveerd in hetzelfde glas en de 41 aanwezigen konden kleur, geur en smaak in een aangename sfeer beoordelen.
Het ging er gezellig aan toe in het zaaltje in de Lazarusbron te Maldegem (what ’s in a name?!) Na de verwelkoming van de voorzitter kon het proeven beginnen, ten gepaste tijde onderbroken door de penningmeester die alle biertjes kort beschreef zonder het merk te noemen.
De meest wilde veronderstellingen werden bij elk biertje gedaan over het merk, wat bij het bestuur van Ambibrew natuurlijk tot groot amusement leidde.
6 biertjes later, rond middernacht was het moment van de stemming aangebroken. De sfeer zat er al goed in en velen hadden hun kaartje in de bus gestopt met daarop de merken van de bieren die ze vermoedden gedronken te hebben. Niemand had alles juist, al waren er toch enigen die er dicht bij zaten. (wellicht niet toevallig onze trouwste leden van Ambibrew…)
Al vorens over te gaan tot het meedelen van de uitslag werd er nog een prijs uitgereikt. Iedereen die gestemd had op de website maakte namelijk kans om 12 ambachtelijk gebrouwen biertjes te winnen. De winnaar was Filip De Roo die het bakje in ontvangst nam.
Dan was het zover… tromgeroffel en bazuingeschal… eerst meer dan 300 bierliefhebbers en op 17 november nog eens 41 mensen hadden beslist wat voor eens en voor altijd het beste bier ter wereld mag genoemd worden! We geven jullie hierna graag de uitslag mee:
1. Westmalle trippel. Deze klasbak van een trappist werd met ruime meerderheid gekozen. Westmalle trippel stond als 5de op de lijst en werd dus door veel mensen als 5de bier gedronken. Dat het bier er dan nog met kop en schouders boven uit steekt spreekt boekdelen.
2. Rochfort 8. Dat dit bier als laatste op de lijst stond heeft wellicht in het nadeel gespeeld. Toch werd ook dit bier nog door heel wat mensen gekozen. Over de kwaliteit valt dus niet te twisten.
3. Trippel Karmeliet (Br Bosteels). Het biertje stond ook als derde op de lijst en is de eerste niet-trappist in de ranglijst. De kruidigheid en de frisheid van dit bier hebben op veel stemmers een grote indruk nagelaten en sommigen hebben dit bier nu echt leren kennen.
4. Pieterbier (Ambibrew). Niet zonder trots zagen we ons eigen biertje naar de vierde plaats stijgen. Ons biertje stond natuurlijk niet in de verkozen top 5, vanwege het feit dat het niet in de handel te verkrijgen is. Het was echter eens een leuke test voor ons… Het bewijs dat de kleine hobbybrouwer na enkele jaren oefenen echt wel een puik bier kan ontwikkelen en kan experimenteren met smaken en aroma’s! Het bier stond als 2de op de lijst.
5. Orval. Zonder twijfel een kwaliteitsbier, maar het bier heeft een zeer uitgesproken smaak die een zekere zurigheid met bitter combineert. Vandaar allicht dat er eerder weinig op dit bier werd gestemd.
6. Duvel. Zoals bij elk lijstje is er ook een laatste plaats. Hoewel dit zeker moet gerelativeerd worden, want ten slotte is Duvel via de website op democratische wijze in de top geraakt, en stond het zelfs op de eerste plaats. Waarom deze laatste plaats dan voor een kwaliteitsbier als Duvel? Het is ons niet bekend, maar wellicht viel de smaak te licht en te afgerond uit naast de complexe bieren die hiervoor gekozen zijn.
Tot in de vroege uurtjes werd het resultaat aan de toog nog besproken…