Wellicht las u hier al vaker eens over Emelisse.
Een brouwerijtje vlak bij het Veerse Meer in Kamperland dat verrassende en vernieuwende bieren in productie heeft.
We gaan er dan ook graag eens langs.
Bij één van die bezoekjes brachten we de Emelisse BIPA mee en de verwachtingen waren dan ook vrij hoog gespannen toen dit bier werd voorgesteld aan het proefpanel dat, zoals altijd, het bier blind proefde.
Het degusteren begint al met een eerste opmerking.
Wij kochten vier flesjes Emelisse Bipa nadat we in de brouwerij zelf echt wel genoten hadden van dit bier.
Ook al kochten we het bier in de brouwerij zelf, het blijft vrij duur en de ontgoocheling is dan ook groot wanneer blijkt dat op 2 van de 4 flesjes geen of nauwelijks druk zit.
We bespreken dan maar noodgedwongen de twee biertjes waarop wel druk zit.
Zwart bier met dikke romige schuimkraag die gebroken wit tot beige.
De helderheid is niet de beoordelen omdat het bier zo zwart is.
De pareling is heel licht.
In het aroma een aantal sterke en scherpe geuren.
Gebrande geuren van koffie en karamel, maar ook meer chemische geuren worden genoemd zoals teer en lijm.
Het citrusaroma dat men zou verwachten bij deze bierstijl is bijna volledig afwezig.
Wie weet waar hij moet op letten ontdekt wel wat citrus, maar echt wel op de achtergrond.
Vreemd, want toen we het bier in de brouwerij zelf dronken zat het citrus-aroma mooi op de voorgrond.
De smaak zet onmiddellijk bitter aan.
Bitter is de hoofdtoon in dit bier.
De citrus verlicht dit eventjes, maar onvoldoende.
De bittertonen zijn nogal gevarieerd.
We nemen cacao en koffie waar en een stevige hopgift.
Als bierstijl wordt “porter” genoemd, maar dan een minder geslaagde uitvoering.
De hoppige bittere afdronk blijft erg lang hangen in combinatie met een erg gebrande smaak die maar weinigen weten te appreciëren. Termen als “houtskool” zijn weinig flaterend voor een bier… .
Een andere opmerking is: “als dit zo bedoeld is, dan is het er way over”.
Dit mankeert balans.
We checken nog even de houdbaarheidsdatum, maar die is ok.
Nog 9 maanden houdbaar.
Dat betekent dat het bier wellicht anderhalf jaar oud is.
Dat kan al enige invloed hebben op de beleving van het citrusaroma van de hop, maar dat verantwoordt geen afwezigheid van het aroma.
Dit strandt op 1 hopbel.
Wellicht de laagste score ooit in de Ambibrew geschiedenis, maar dit bier is in 2 van de 4 gevallen technisch niet ok en de bieren die wel ok zijn vallen niet bepaald in de smaak.
Het ontbreken van citrus-aroma en de onbalans geven dit bier de doodsteek.
Het verschil tussen het bier dat we dronken in de brouwerij en het bier dat we er kochten kunnen we niet verklaren.
Dit is dan ook een vrij dure miskoop.