Donker bruin bier met donker beige, zelfs lichtbruine schuimkraag.
Het uitgieten van dit bier vergt enige voorkennis.
Dit is een bier zoals ons Huntersbier dat veel mouten bevat en vrij weinig pareling heeft. Daardoor vervalt de schuimkraag vrij snel als het bier op de klassieke manier met het glas schuin uitgegoten wordt. Wie dit bier rustig uitgiet in een staand glas krijgt een dikke sterke schuimkraag. Het donkere schuim wijst op het gebruik van donkere mouten in het bier.
We ruiken een zeer weelderig aroma met mokka, rum, melkchocolade, rozijnen, rode wijn, dit alles gedragen door een ferme alcoholboost.
De smaak laat even op zich wachten en “ontploft” dan bijna in de mond
in een veelheid van smaken. Vooral de koffie komt sterk naar voor met
een zeer aangename gebrande mokka. Maar ook de chocolade komt
terug en een zoete smaak die het bier in evenwicht houdt. Het zoet kunnen we moeilijk definiëren. Wat zoethout misschien?
De alcoholboost komt terug in de smaak en trekt naar de neus. Later in de smaakbeleving onderscheidt dit bier zich door zijn houtlagering. Het
proefpanel had eerder rode wijn in gedachten, maar de lagering blijkt te
zijn gebeurd op whiskyvat.
In de afdronk komt het gebrande van de mout terug en blijven ook de
aroma’s hangen.
Een bier dat op een winterse avond zou passen, maar nu het zomer is
perfect als degustief kan dienen als vervanging van een pousse-café.
Deze Russian Imperial Stout is gelagerd op whisky en verdient van ons
minstens 4 hopbellen. Zeker omdat de prijs van 9 Euro per fles van 75cl
dik meevalt voor een dergelijk kwaliteitsvol bier. 10,5% is natuurlijk wel een klepper.
Ook de lay-out van de fles verdient een vermelding. Geen sleeve of papieren etiket, maar rechtstreekse druk op de fles.