Duchesse de Bourgogne van brouwerij Verhaege

De herfst breekt aan en dus kiest Ambibrew voor een biertje dat lekker kan smaken op een terasje op een mooie najaarsdag, maar dat even goed tot zijn recht komt bij de knetterende haard.
Een typisch “oud bruin” bier waar het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen wereldbekend voor zijn. Men noemt deze bieren ook wel de “Vlaamse bourgognes” omwille van hun vineuze aroma’s.

Het bier is verkrijgbaar in 75 cl flessen, maar vandaag kiezen wij voor de kleine flesjes van 
25 cl. De zwarte etiketten met het schilderij van Maria van Bourgondië zijn zeer stijlvol en passen bij het donkere bier.

De kleur van het bier is natuurlijk zeer donker bruin met een rode schijn, eigen aan dit soort bieren. De geur is zurig en geeft een zweem van krieken vrij. De geur doet denken aan een zoete geuze.

Dit bruintje heeft een zoete zachte smaak, die je niet echt verwacht bij die zurige geur. Na van deze verrassing bekomen te zijn kan de bierliefhebber echt genieten van de wisselwerking van de zurige aroma’s in de geur en de zacht zoete karamelsmaken. Van bitterheid is nauwelijks sprake.

Het bier is niet hergist in de fles en in combinatie met het alcoholpercentage van 6,2° en de zoete smaak kan men wel zeggen dat dit “traditioneel oud bruin” bier wel aangepast is aan de markt. Toch is en blijft dit een geslaagde creatie waarvan wij er nog wel eentje lusten.